28 Aralık 2012 Cuma

Kudret Narı ile Balı Karıştırınca

Kudret Narı turuncu-sarı renkte, şişkin meyveleri olan, 1-2 metre yüksekliğinde, ince gövdeli, tırmanıcı bir bitkidir. Yalova ve Bursa civarında yetiştirilmektedir.

Meyvelerinin üzeri pürtüklüdür. Meyvelerinde uçucu yağ ve reçine bulunur. Ayrıca, protein, demir, kalsiyum, fosfor ile B ve E vitaminleri başta olmak üzere vitamin ve mineral bakımından çok zengindir.

Meyveler, taze yendiği gibi tohumlarından kudret narı yağı veya macunu yapılabilir.

Kudret Narının Faydaları:

* Hücreleri yeniler.
* Karaciğeri güçlendirir.
* Bağırsak tembelliğini giderir.
* Yaralara lapası vurulursa, yaraları çabuk kapatır.
* Egzama, sedef ve çıban gibi cilt hastalıklarında faydalıdır.
* Yaprakları mide ağrısı, soğuk algınlığı ve öksürüğe iyi gelir.
* Kandaki şeker oranını düşürür.
* Kolit, ülser, gastrit, mide ve bağırsak sistemine bağlı hastalıkları tedavi eder.

* Olgunlaşan meyveleri bal ile karıştırılıp dahilen yahut zeytinyağı ile birlikte ezilerek haricen kullanılabilir.

* Ülser için; 2 kudret narı doğranıp, şişedeki bir kilo zeytin yağına konur. Şişe, güneşte bırakılır. Birkaç hafta sonra, sabahları aç iken, bir çorba kaşığı içilip, bir saat sırt üstü yatılır. Bu yağ, basur için de içilir. Derideki yaralara da sürülür.


Batı ülkelerinde acı kavun, acı kabak, Afrika hıyarı, balsam elması veya balsam armudu gibi isimlerle adlandırılan kudret narı yetiştirmek için nemli iklime ihtiyaç var.

Kumlu, tınlı, hafif killi topraklarda düzenli yaz sulamalarıyla yetiştirilen kudret narı, nemli iklim bölgelerine daha iyi adaptasyon sağlıyor. Hava sıcaklığı yükseldikçe çiçeklenme miktarı azalacağından sıcaklığın 20-25 derece olduğu yörelerde daha iyi verim alınıyor.

Dikim öncesi arazi hazırlığı ve destek sistemi için tel ve direklere ihtiyaç vardır. Düzenli yaz sulamaları ve gübre takviyesi istediğinden, sulama tesisi ve NPK içerikli gübreler lazımdır.

1 dönüm toprağa 2 bin adet fide dikiliyor

Kudret narı, ilkbahar aylarında nisan-mayıs gibi toprak sıcaklığının 8-10 dereceye çıkmasıyla çimlendirme kaplarına ya da direkt araziye ekiliyor. Tohumlar yüzde 100 çimlenme özelliğine sahip olmadığından, çimlendirme kaplarından fide olarak yetiştirdikten sonra araziye dikilmesi daha uygundur. Fideler arası 50 cm olacak şekilde, 2 metre yüksekliğinde bir destek sistemi oluşturulmalıdır.

Bu durumda da 1 dönüm alana 2 bin adet fide dikimi yapılabiliyor. Fide adedinin 2 TL'den satıldığı düşünülürse; 1 dönüm arazi için 4 bin TL fide masrafı gerekiyor. Arazi hazırlığı, sulama ve destek sistemleri de göz önünde bulundurulursa ilk yatırım maliyeti 4 bin 500 TL'yi geçiyor.

1 yorum: