23 Eylül 2011 Cuma

Zinde kalmak için ne yapmalı

Beslenme şeklimiz, fiziksel ve ruhsal durumumuzu olumlu ya da olumsuz şekilde etkiliyor. Yorgunluktan şikâyet eden kişiler, besin desteği ile bu şikâyetlerinden kurtulup daha sağlıklı ve dinç bir bünyeye sahip olabiliyorlar. Dikkat edilmesi gereken ise hangi durumlarda ne tür besin desteğinin sağlanması…

B vitamin ailesi
B-6, B-12 ve folik asidi de içeren B-11 vitaminlerinden oluşur. B6 vitamin eksikliği de demir gibi anemi ve kronik yorgunluk ile bağıntılıdır. B6 vitamini ihtiyacınızı muz, tavuk, hindi, patates, meyve suyu, karpuz, ıspanak ve bal gibi besinlerden karşılayabilirsiniz. B-12 vitaminin eksikliği ise homosistein seviyelerinin artmasına yol açar.

Yüksek homosistein seviyesi kalp hastalıklarına yakalanma riskinin artması anlamına gelmektedir. Bu açığı da baklagiller, bonfile, ton balığı, balık, hindi, yoğurt, süt, tavuk ve peynir yiyerek kapatabilirsiniz.

Bağışıklık sistemi için
C vitamini bağışıklık sistemini güçlendiren önemli bir antioksidandır. Hastalık veya stres durumlarında, bağışıklık sisteminin düzgün çalışması için gereken bir vitamindir. Ayrıca C vitamini ile sağlıklı adrenal fonksiyonların çalışması da artıyor. Bu nedenle bu fonksiyonlar özellikle stresli durumlarla başa çıkabilmek için çok gereklidir. C vitamini açısından zengin besinler arasında brokoli, çilek, portakal, greyfurt, mango ve yeşilbiber sayılabilir.

Magnezyum protein sentezi, enerji üretimi ve hücresel bölünme için gerekli olan çok önemli bir mineraldir. Günümüzde pek çok insanda magnezyum eksikliği görülmektedir.

Demir eksikliği de anemi ve kronik yorgunluğa yol açan önemli bir faktördür.

E vitamininin koruyucu etkisi
E vitamini çok önemli bir antioksidan koruyucu olarak hücreleri toksinlerden ve serbest radikallerden korumaktadır. Ayçiçeği yağı, fıstık ezmesi, badem, ton balığı, somon, mısırözü yağı, zeytinyağı E vitamini açısından zengin besinler arasında yer alır.

Potasyum eksikliği yorgunluk ve kas zayıflığına yol açmaktadır. Bazı CFS hastalarında potasyum enerjinin artmasını sağlar. Tıpkı bir yerimiz ağrıdığında olduğu gibi yorgunluk döneminde de vücudumuz bize bir takım uyarı sinyalleri gönderir. Mesajın özü vücudumuza daha dikkatli bakmamız ve ona güç kazandırmamız gerektiğidir.

Kronik yorgunluk yaşayan bir insan da durmadan vücudundan bu tür uyarı sinyalleri alır. Ancak, önemli olan bu uyarılara gerek kalmadan sağlıklı bir şekilde beslenmek ya da uyarıyı aldığımızda hemen harekete geçmektir. Bu nedenle de bilinçli bir beslenme ile yorgunluğa bir son verip, yediklerimize dikkat ederek daha sağlıklı bir yaşama kavuşabilir ve yorgunluk hissetmeyiz.

Yorgunluk veren gıda maddeleri:
Alkol,
Asitli içecekler,
Hazır yemekler,
Yağ,
Sakatat,
Kahve,
Limonata,
Sığır eti,
Tatlı çeşitleri.

Canlandırıcı etkiye sahip gıda maddeleri:
Avokado,
Muz,
Yeşil çay,
Kudret narı,
Yoğurt,
Patates,
Kivi,
Paraguay çayı,
Turp,
Zeytin,
Pirinç,
Kırmızı pancar,
Balık,
Bezelye.

0 yorum:

Yorum Gönder